Škoda že si Valachová nevzala taky prázdniny, kritizoval Fiala ministryni.

05.08.2016 18:41
Škoda že si Valachová nevzala taky prázdniny, kritizoval Fiala ministryni
Každý nápad z pera ministryně školství Kateřiny Valachově (ČSSD) je horší a horší, míní občanští demokraté. V úterý se před schůzí Sněmovny opřeli do novely školského zákona, kterou má dolní komora řešit v prvním čtení. Školy by podle návrhu Valachové neměly být financovány pouze na základě počtu žáků, ale i počtu odučených hodin, které vyžaduje daný vzdělávací program. Poslanci nakonec v prvním čtení normu podpořili 165 hlasy.
 
úterý 12. července 2016, 17:03 )
Šéf ODS Petr Fiala připomněl, že se jedná již o několikátý zásah do školského zákona. „Každý nápad je horší a horší – povinná školní docházka, nejasnosti kolem inkluze – vláda tím školy zásobuje a znejišťuje,“ míní bývalý ministr školství.
„Žáci a učitelé teď mají prázdniny. Škoda že si prázdniny nevzala taky paní ministryně Valachová,“ podotkl.
Financování škol je podle něj potřeba změnit, ale jednodušším způsobem. Valachová podle něj zavádí systém se složitými koeficienty a tarify, které problém s financováním školství nevyřeší. Fiala navrh novelu zamítnout v prvním čtení. Podporu však nenašel, stejně jako on hlasovalo pouze 15 dalších poslanců.
 
Menší tlak na školy
„Rozprava potvrdila, že se všichni shodují na tom, že musíme financování školství změnit,” uvedla Valachová. Vládní koalice si od novely slibuje zkvalitnění školství a menší tlak na školy, že musí přijmout hodně žáků. „Nový systém bude narovnávat rozdíly mezi jednotlivými typy škol a obory napříč,“ sdělila poslankyně Ivana Dobešová (za ANO). „Je to průlomová norma. Změní financování regionálního školství,“ hájila novelu poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová. To, kolik která škola dostane, bude totiž nově určovat resort školství a v celém Česku budou platit stejná pravidla. „Odstraní se praxe, že v každém kraji je metoda jiná,“ slibuje si od novinky ministryně. Nyní systém totiž funguje tak, že peníze z ministerstva školám přerozdělují krajské úřady a každý k tomu přistupuje jinak. Změna by měla platit od roku 2018 a týkat by se měla mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol, konzervatoří a školních družin, které zřizují kraje nebo obce. Financování soukromých a církevních škol by mělo zůstat stejné.
Novela nyní poputuje školskému výboru. Místo obvyklých 60 dní bude mít na posouzení ještě o třicet dní více.
 

ROZHOVOR BYL PŘEVZAT ZE SERVERU NOVINKY.CZ - viz. https://www.novinky.cz/domaci/408994-skoda-ze-si-valachova-nevzala-taky-prazdniny-kritizoval-fiala-ministryni.html