...Halloween nepochází z USA?

30.10.2018 19:43
I u nás se hodně lidí připojuje k oslavě svátku Halloween. Ale nejsem si jistá, do jaké míry vlastně vědí, o co přesně jde...
 
Děti si oblékají strašidelné kostýmy a chodí na koledu - tzv. Trick or treat (Dejte mi koledu, nebo vám něco provedu). V USA např. pomalovávají dveře, kliky nebo auta (údajně neškodně, např. pastou), pokud není navštívený dům ochoten vydat koledníkům sladkou odměny (treat) a sešlou na dům kletbu (trick). 
 
Jedná se o anglosaský lidový svátek, který vznikl v Irsku z oslav svátku Všech svatých. Název pravděpodobně vznikl zkrácením původních názvů pro tuto slavnost. Ačkoliv není vznik ani vývoj tohoto svátku úplně jednoznačný, nejčastěji se uvádí, že má kořeny u Keltů (kteří se loučili s létem a slavili příchod nového roku přesně tento den) anebo se opírá o původně židovskou tradici slavení svátků...
 
S Halloweenem je spojená výroba lucerniček z vydlabaných dýní (jack-o'-lanterns). Podle legend byl tzv. Hrozný Jack tak krutý a zlý, že ho nechtěli vzít ani v pekle. Proto od té doby musí chodit s vydlabanou tykví a hledat společníka. 
 
Součástí Halloweenu je o navštěvování strašidelných domů, přehlídky strašidelných masek, poslouchání strašidelné hudby nebo sledování hororových filmů.